Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Το παιδί στην ''μηχανή''

Έκανα μια τρελή συνειδητοποίηση.............. παρακολουθώντας το ''Μan in the Machine'' ένα documentary για την ζωή του Steve Jobs, συνειδητοποίησα ότι μια ολόκληρη εταιρία κολοσσός είναι η προσπάθεια ενός εγκαταλελειμμένου παιδιού να αποδείξει στους γονείς του που τον έδωσαν για υιοθεσία ότι αξίζει. 

''You can't connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future. You have to trust in something - your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life.'' 
Steve Jobs

Ενσαρκώνει λοιπόν το ''εγώ'' του , όχι μόνο σε μία, αλλά σε πολλές προσπάθειες για να δείξει την ύπαρξη αυτού (με πιο πετυχημένη την Apple) με αποτέλεσμα κάθε φορά που κρατάς στα χέρια σου ένα iphone να καθρεφτίζει πιο άμεσα το εγώ του Jobs και πιο έμμεσα το δικό σου. 
Γι αυτό ο κόσμος έχει ανάγκη, θαυμάζει, θέλει αυτά τα προϊόντα, γιατί έχουν κομμάτι του ''εγώ'' τους που αγαπούν και εύκολα δεν αποβάλλεται, the golden chain (δες την ταινία, μην ζητάς πολλά) 
ο ίδιος λόγος που η εταιρία είναι αυτός και αυτός η εταιρία, 
ο ίδιος λόγος που κάθε φορά που δεν ήταν εκεί η εταιρία πήγαινε κατά διαόλου, 
ο ίδιος λόγος που ενώ ένα σωρό άτομα έχουν συμβάλει εκεί και μόνο αυτός ''φάνηκε'', 

''The ego is not master in its own house.''
 Sigmund Freud

ένα εγκαταλελειμμένο παιδί με όπλο ένα ισχυρό μυαλό που προσπαθεί να αμυνθεί με παιδικό τρόπο φερόμενο άσχημα σε όσους τον στήριξαν επειδή νιώθει απειλή. 
Ο Wozniak είχε την αγάπη αλλά του έλειπε το ισχυρό απωθημένο, κάτι που αγοράζει ο κόσμος, κάτι που τυποποιείται όπως η ανάγκη για κυριαρχία και επιβολή που υπάρχει σε όλους. 
Η προσωπικότητα κοστίζει ναι αλλά απευθύνεται σε ένα δυο άτομα το πολύ (γιατί ακριβώς είναι κάτι μοναδικό, βλέπε έργα τέχνης). 

Η επιτυχία λοιπόν του Steve δεν είναι ούτε το iphone, ούτε το ipod, ούτε τα mac (γι αυτό έχουν χεστεί πάνω τους με την άνοδο της Huawei και βάλαν τον μπαμπά να κάνει ντα).   

Είναι ότι κατάφερε να ενσαρκώσει σε προϊόν την ανάγκη να αποδείξει την ύπαρξη του και ο καθένας μας είναι διατεθειμένος να πληρώσει όσο όσο για να αποδείξει ότι υπάρχει κρατώντας απλά ένα κινητό στα χέρια του.

''If being an egomaniac means I believe in what I do and in my art or music, then in that respect you can call me that... I believe in what I do, and I'll say it.''
John Lennon

R.I.P. STEVE

ΔΙΔ-άσκαλος



Υ.Γ.
Μένω πολύ στο σημείο της ταινίας που λέει ότι ο κόσμος τον αγάπησε ενώ δεν τον ήξερε και ότι ουσιαστικά αγάπησε τα προϊόντα του.

Επισημαίνω ότι το παραπάνω είναι μια απλή δική μου ερμηνεία.